Een onder onsje met Leonardo da Vinci

Ik heb iets geks met Leonardo da Vinci. Hij duik soms op de meest gekke onverwachte momenten op. En soms geeft hij me informatie. Hij weet gewoon dat ik dat leuk vind, denk ik. 

Zo ook afgelopen week toen ik met mijn zoon in de kringloop liep. Ik staarde naar mijn zoon die bij een kast met voetbal spulletjes stond te kijken. Ik zonk in gedachten weg en keek naar mijn zoon. Mijn zoon die gewoonweg anders is dan de meeste kinderen van zijn leeftijd. Ik zou willen weten of hij dezelfde dingen ervaart als ik. Gezien zijn zintuigen anders zijn ontwikkeld. Ik kan het hem niet vragen dat is gewoon lastig door zijn anders zijn. Zijn ziel is vaak helder en praat geregeld met me, maar of hij als mens ook communicatie met de hemel ervaart zoals ik, dat vraag ik me geregeld af. Hij is overigens wel erg goed in mijn gedachten lezen. Ik vraag me soms af of er meer mensen zijn als ik die dit ook zo ervaren zoals ik dat doe. 

Ineens wordt ik uit mijn gedachten gewekt omdat er iets uit de kast valt waaruit mijn zoon een ajax boek probeert te bemachtigen. De grond ligt ineens bezaaid met allemaal kaarten met een naakte man in een cirkel en een vierkant. Het is die beroemde tekening van Leonardo da Vinci. Ik pak de eerste beste kaart op en draai hem om. Er staat een tekstje op. Ik lees het tekstje. Het raakt en ontroerd me.  

Ik hoor zijn stem hij zegt: “ik noemde mezelf de kameleon” Waarop hij op het volgende moment een aantal schilderijen voor mijn geestesoog laat verschijnen met daarin bewegende beelden.  

Jij bent niet van de kennis en wetenschap, hè? Nee, jij bent van de magie van het voelen, ervaren en creëren….. maar ook waarheid toch? En dat alles vanuit en met jouw eigen unieke zijn. Als ik nu een mens was geweest, was ik naar je toegelopen had ik je geholpen met de kaarten. Maar ik had je eerst een handkus gegeven en me voorgesteld: “dag mevrouw kameleon aangenaam kennis te maken, ik ben meneer kameleon en vlieg net als jij ook graag boven de wolken in de ijle lucht. Weet je waarom? Omdat ik net als jij graag mijn inspiratie vanuit de ijle luchten haal, die men ook wel de hemel noemt.  

Ik heb de hemel op aarde op meerder schilderijen geschilderd”. Het is mijn hemel die ik vanuit mijn menszijn op de aarde bracht en zoals je ziet zijn het wereldberoemde schatten geworden. Ik zie dat ze nog niet helemaal begrepen worden. Maar des te meer, gewaardeerd.  

Jij begrijpt ze beter dan je denkt. Ook al houd mijn kunst je niet echt bezig. Ik vind het leuk om je er soms mee te verassen. Dus wees je zelf mevrouw kameleon! Dat is wie je bent, veelzijdig en een heuse levenskunstenaar die de gave heeft om haar hemel op aarde te brengen en te leven en daarom de gave heeft om mij te kunnen verstaan.  

Hoe magisch is dat! En met een knipoog verdwijnt hij zoals hij gekomen was. Ik sta met tranen en een halve stapel kaarten in mijn hand compleet overvallen door de liefdevolle woorden. 

Een mevrouw die naar me staat te kijken vraagt:”gaat het?”Ja, het gaat zeker, zeg ik en glimlach. Eigenlijk gaat het heel goed! Ik heb geloof ik net een heel bijzondere schat gevonden en ik geloof mijn zoon ook. 

Mijn zoon komt naar me toe lopen met een stralend gezicht en met een voetbalboek van Ajax in zijn handen. De mevrouw kijkt ons beide vertedert aan en glimlacht terug. “Ja, daarom houd ik ook zo van de kringloop”, zegt ze.

Ik glimlach terug en zeg, “dan wens ik dat u vandaag net als wij ook met een bijzondere schat naar huis gaat.” 

Als je je ogen open houd en je voelsprieten aan zet, gebeuren er soms wonderlijke dingen.